menu

Stralingsbewustzijn en de uitrol van 5G 

Deel 2: Geschiedenis van 2010-2020 in kaart gebracht  

Zo'n tien jaar na de lancering van de digitale mobiele telefoon in 1991 (2G) volgde 3G en weer circa 10 jaar later 4G. Werd in de jaren negentig van de vorige eeuw en in het begin van de huidige eeuw door onafhankelijke wetenschappers al gewaarschuwd tegen mogelijke gevaren bij het gebruik van hoogfrequente elektromagnetische straling, wordt dit thema steeds meer een onderwerp van het maatschappelijke debat. De overheid blijft op het standpunt dat onder de door hen gehanteerde normen er geen gevaar voor de volksgezondheid is.


Inhoudsopgave Deel 2: overzicht vanaf 2010 tot 2020

Langetermijneffecten van radiofrequente elektromagnetische velden. Beoordeling onderzoek D. Adang

9 juni 2010

Eind 2008 kreeg een Belgisch proefschrift nogal wat aandacht in de media, omdat het zou aantonen dat langdurige blootstelling aan GSM- of radarstraling de levensduur van ratten zou verkorten. En natuurlijk werd er gespeculeerd dat dit dan ook wel voor de mens zou gelden. De Tweede Kamer stelde zelfs vragen hierover aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Deze vroeg daarom de Gezondheidsraad om een oordeel over het proefschrift. De Commissie Elektromagnetische velden van de raad heeft het proefschrift en de wetenschappelijke publicatie die intussen over het onderzoek was verschenen, nauwkeurig bestudeerd en aan de minister hierover gerapporteerd.

De commissie Elektromagnetische velden van de raad heeft het proefschrift, en een intussen verschenen wetenschappelijke publicatie over het onderzoek, nauwgezet bestudeerd. Adang concludeert dat er effecten zijn van langdurige blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden op het bloedbeeld en op de overleving. De commissie constateert dat, als gevolg van diverse onvolkomenheden in de uitvoering van het onderzoek en in de statistische analyse van de gegevens, deze conclusies wetenschappelijk niet houdbaar zijn. In eerdere adviezen kwam de commissie op grond van de stand van wetenschap tot de slotsom dat er geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen gezondheidsproblemen en blootstelling aan de elektromagnetische velden afkomstig van mobiele telefoons of basisstations voor mobiele telefonie. Het onderzoek van Adang geeft haar geen reden deze conclusie te herzien.

Invloed van radiofrequente telecommunicatiesignalen op kinderhersenen

18 oktober 2011

Er is geen bewijs gevonden dat blootstelling aan elektromagnetische velden van mobiele telefoons, antennes voor mobiele telefonie of Wifi-voorzieningen nadelige effecten heeft op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Dat stelt de Gezondheidsraad op basis van een analyse van het beschikbare wetenschappelijk onderzoek op dit gebied.


Hulp gevraagd voor burgers, ziek door de straling van draadloze communicatie

26 april 2016

Ter attentie van de colleges van B & W en de raadsleden van de gemeente Zwolle

Eind oktober 2015 hebben we namens StopUMTS, ondersteund door dertien andere organisaties, een mail gestuurd naar alle gemeenten in Nederland over bovengenoemd onderwerp. Een aantal gemeenten heeft n.a.v. onze mail de GGD 's in hun provincie om informatie gevraagd over hun standpunt ten aanzien van de eventuele gezondheidsschade die straling van draadloze communicatie (o.a. zendmasten, wifi, smartphones) kan veroorzaken. De GGD standpunten blijken landelijk identiek te zijn. Wij zijn echter van mening dat de door de GGD 's verstrekte informatie niet volledig, eenzijdig en op een aantal punten onjuist is.

De GGD' s schrijven: dof ze het standpunt dat je ziek kunt worden van elektromagnetische velden, zoals die voorkomen in de woonomgeving, niet onderschrijven, maar dit evenmin met zekerheid uitsluiten.... maar dat het wel belangrijk is om de (zorg)vraag van burgers ('elektrogevoeligen') op dit vlak serieus te nemen.

Door ontkenning van elektromagnetische velden (EMV) als mogelijke oorzaak van lichamelijke klachten bieden de GGD 's in de praktijk echter geen hulp aan elektrogevoeligen. Wij kennen geen enkele elektrogevoelige die door een GGD geholpen is. De (zorg)vraag wordt niet serieus genomen. Volgens de GGD 's moeten deze personen met hun klachten leren omgaan (o.a. door cognitieve gedragstherapie) ongeacht de oorzaak. [...]


Nieuwe gezondheidsrisico’s ontdekt rond 5G-netwerk

16 mei 2019

Een groep wetenschappers en artsen is begonnen met een hernieuwde campagne om te zorgen voor uitstel van de invoering van het nieuwe 5G-netwerk voor mobiele telefonie, nadat recente studies meer potentiële gezondheidsrisico’s aan het licht hebben gebracht.

De 230 wetenschappers van over de hele wereld zeggen dat de elektromagnetische velden (EMV) die door 5G-netwerken worden opgewekt kunnen leiden tot een hoger risico op kanker, aantasting van de vruchtbaarheid en het ontstaan van neurologische aandoeningen, zoals leer- en geheugenstoornissen en zelfs de ziekte van Alzheimer.


Debat over de uitrol van 5G

4 juli 2019

De Kamer spreekt met staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken), minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en minister Bijleveld (Defensie) over de uitrol van 5G.

5G staat voor de vijfde generatie van mobiele netwerken. De nieuwe technologie is veel sneller en betrouwbaarder dan het bestaande 4G. De uitrol van 5G kan helpen om digitaal koploper te worden, denkt Sjoerdsma (D66). Nederland hoort bij de wereldtop, zegt staatssecretaris Keijzer, en moet daar blijven.

[...]

Gezondheidsrisico's?

Zorgen 5G-antennes voor gevaarlijke straling? Veel mensen maken zich daar zorgen over. We moeten ons niet laten leiden door complottheorieën, zegt Moorlag (PvdA), maar er moet wel ruimte zijn voor wetenschappelijke twijfel.

Er zijn serieuze signalen dat er wel degelijk negatieve effecten kunnen zijn, stelt Stoffer (SGP). Hij pleit daarom voor voorzichtigheid. We mogen geen risico's nemen met de gezondheid van mens en dier, beklemtoont Graus (PVV).

Bromet (GroenLinks) en Weverling (VVD) vragen naar het onderzoek naar de effecten van straling dat al is gedaan. De aanleg van 5G moet voldoen aan internationale veiligheidseisen, zegt Keijzer, die wijst op een grootschalig onderzoek naar gezondheidseffecten op langere termijn. Zij sluit zich aan bij de suggestie van Van den Berg (CDA) om het onderwerp in Europa op de agenda te zetten.

Futselaar (SP) vraagt naar het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid, dat deels gefinancierd wordt door telecombedrijven: is de onafhankelijkheid wel verzekerd? De slager zou niet zijn eigen vlees moeten keuren, vindt ook Keijzer.


Adviesaanvraag gezondheidsrisico's in relatie tot 5G

5 november 2019

Heden, 5 november 2019, heeft de Tweede Kamer op grond van artikel 30 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, besloten de Gezondheidsraad te verzoeken een advies uit te brengen over mogelijke gezondheidsrisico's in relatie tot 5G. In de bijiage treft u de adviesaanvraag van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan.

Dr. Martin Pall op bezoek in Nederland

november 2019

Op initiatief van Stralingsarm Nederland* vonden in november 2019 lezingen en symposia plaats in Alkmaar, Amsterdam, Zwolle, Maastricht, Breda en Nijmegen. Hoofdspreker was Dr. Martin L. Pall, emeritus hoogleraar biochemie en medische basiswetenschappen aan de Washington State University.

In Zwolle vond zowel een symposium als een lezing plaats op 22 november in de Stadkamer. Sprekers waren dr Martin L. Pall, Han Vrijmoed, Dolly Bootsma en Luc Leenders. Kern van het betoog van dr Martin L. Pall, vooraanstaand onderzoeker op de effecten van elektromagnetische velden op cel-niveau: De zorgen over de introductie van 5G, de nieuwe generatie mobiele communicatie, zijn terecht. Blootstellingslimieten van EMF straling zijn meer dan 7 miljoen keer te hoog! De nieuwe techniek, zal naast de belasting door nieuwe frequenties, juist door een agressievere modulatietechniek mens, plant en dier biologisch beïnvloeden.

Meta-analyse door Martin Pall uit diverse studies over de impact van 5G

*) Stichting Stralingsarm Nederland is opgericht in december 2007 door een groep actievoerders, waaronder de actiegroep 'Weg Met UMTS'. De stichting was actief in het opkomen tegen de uitbreiding van UMTS en later 5G-netwerken, en voerde juridische procedures tegen gemeenten zoals Apeldoorn.