menu

Tweede stijgbeeldonderzoek bakferment 

Inleiding

Alvorens verder te gaan met specifiek bakfermentonderzoek, leek het me goed eerst de zeven granen beter te leren kennen. Bijvoorbeeld de tarwe als hele korrel; dezelfde korrel, maar dan een dag geweekt; en als derde stap de gekookte korrel.

Naar aanleiding van het broodonderzoek van 14 maart 2018 merkte iemand terecht op dat het zuurdesembrood niet was onderzocht. Om deze reden is dit alsnog gedaan en is ter vergelijking gistbrood en bakfermentbrood in precies dezelfde samenstelling als het zuurdesembrood (rogge- en tarwemeel) daarin meegenomen.

Dit resulteerde in 32 onderzoeken, die alle dubbel zijn uitgevoerd. Dit vond plaats op 16 en 17 mei 2018 in Kamperveen.

N.B. De hele korrel is t.b.v. het onderzoek met een elektrische koffiemolen gemalen. Achteraf gezien hadden we anders moeten malen, omdat er aanwijzigingen zijn dat genoemde methode nadelig van invloed is op de levenskrachten.


1a. Tarwe (Demeter)

Van boven naar onder:

  1. hele korrel
  2. één dag geweekt
  3. vervolgens gekookt

naar boven


1b. Spelt (Demeter)

Van boven naar onder:

  1. hele korrel
  2. één dag geweekt
  3. vervolgens gekookt

naar boven


2. Rijst (Demeter)

Van boven naar onder:

  1. hele korrel
  2. één dag geweekt
  3. vervolgens gekookt

naar boven


3. Gerst (Demeter)

Van boven naar onder:

  1. hele korrel
  2. één dag geweekt
  3. vervolgens gekookt

naar boven


4. Gierst (biologisch)

Van boven naar onder:

  1. hele korrel
  2. één dag geweekt
  3. vervolgens gekookt

naar boven


5. Rogge (Demeter)

Van boven naar onder:

  1. hele korrel
  2. één dag geweekt
  3. vervolgens gekookt

naar boven


6. Haver (Demeter)

Van boven naar onder:

  1. hele korrel
  2. één dag geweekt
  3. vervolgens gekookt

naar boven


7. Maïs (Demeter)

Van boven naar onder:

  1. 'rauw' uit een potje met een vleugje zeezout
  2. vervolgens gekookt

naar boven


Tarwemeel (Demeter)

naar boven


Roggemeel (Demeter)

naar boven


Zuurdesembrood (natuurlijke gisting) met rogge- en tarwemeel

naar boven


Zuurdesembrood (bakferment starter) met rogge- en tarwemeel

naar boven


Gistbrood met rogge- en tarwemeel

naar boven


Bakfermentbrood met rogge- en tarwemeel

naar boven


Zuurdesem (natuurlijke gisting)

naar boven


Zuurdesem (bakferment starter)

naar boven


Bakferment (3,5 maanden oud)

naar boven