Tweede stijgbeeldonderzoek bakferment
Alvorens verder te gaan met specifiek bakfermentonderzoek, leek het me goed eerst de zeven granen beter te leren kennen. Bijvoorbeeld de tarwe als hele korrel; dezelfde korrel, maar dan een dag geweekt; en als derde stap de gekookte korrel.
Naar aanleiding van het broodonderzoek van 14 maart 2018 merkte iemand terecht op dat het zuurdesembrood niet was onderzocht. Om deze reden is dit alsnog gedaan en is ter vergelijking gistbrood en bakfermentbrood in precies dezelfde samenstelling als het zuurdesembrood (rogge- en tarwemeel) daarin meegenomen.
Dit resulteerde in 32 onderzoeken, die alle dubbel zijn uitgevoerd. Dit vond plaats op 16 en 17 mei 2018 in Kamperveen.
N.B. De hele korrel is t.b.v. het onderzoek met een elektrische koffiemolen gemalen. Achteraf gezien hadden we anders moeten malen, omdat er aanwijzigingen zijn dat genoemde methode nadelig van invloed is op de levenskrachten.
1a. Tarwe (Demeter)
Van boven naar onder:
- hele korrel
- één dag geweekt
- vervolgens gekookt
naar boven
1b. Spelt (Demeter)
Van boven naar onder:
- hele korrel
- één dag geweekt
- vervolgens gekookt
naar boven
2. Rijst (Demeter)
Van boven naar onder:
- hele korrel
- één dag geweekt
- vervolgens gekookt
naar boven
3. Gerst (Demeter)
Van boven naar onder:
- hele korrel
- één dag geweekt
- vervolgens gekookt
naar boven
4. Gierst (biologisch)
Van boven naar onder:
- hele korrel
- één dag geweekt
- vervolgens gekookt
naar boven
5. Rogge (Demeter)
Van boven naar onder:
- hele korrel
- één dag geweekt
- vervolgens gekookt
naar boven
6. Haver (Demeter)
Van boven naar onder:
- hele korrel
- één dag geweekt
- vervolgens gekookt
naar boven
7. Maïs (Demeter)
Van boven naar onder:
- 'rauw' uit een potje met een vleugje zeezout
- vervolgens gekookt
naar boven
Tarwemeel (Demeter)
naar boven
Roggemeel (Demeter)
naar boven
Zuurdesembrood (natuurlijke gisting) met rogge- en tarwemeel
naar boven
Zuurdesembrood (bakferment starter) met rogge- en tarwemeel
naar boven
Gistbrood met rogge- en tarwemeel
naar boven
Bakfermentbrood met rogge- en tarwemeel
naar boven
Zuurdesem (natuurlijke gisting)
naar boven
Zuurdesem (bakferment starter)
naar boven
Bakferment (3,5 maanden oud)
naar boven