menu

Aanvullende informatie Romantiek 

Het lied in Nederland  

1. Verhulst - Liederen: Verhulst schreef orkest- en koormuziek (waaronder een symfonie, drie ouvertures en een aantal cantates), maar is vooral belangrijk vanwege zijn liederen, die worden gekenmerkt door een groot beeldend vermogen, een originele vormbehandeling en een vaak zeer vooruitstrevende harmoniek. In de periode 1840-1850 componeerde hij negen bundels met liederen, vrijwel allemaal op Nederlandse teksten, met name van de arts Jan Pieter Heye, bij voorbeeld Kinderleven opus 30 uit 1849.

2. Verhulst - Kinderleven: Zie 1.

3. Viotta - Liederen: Teksten van J.P. Heye werden ook op muziek gezet door Joannes Josephus Viotta (1814 - 1859), die evenals zijn vriend Heye medicus was maar ook in het Nederlandse muziekleven een belangrijke rol heeft gespeeld. Enkele bekende liederen die uit deze samenwerking resulteerden zijn Een karretje op den zandweg reed en Zie de maan schijnt door de bomen. Viotta is echter vooral belangrijk vanwege zijn invloed op de volgende generatie Nederlandse componisten, die in hun streven naar een nationale toonkunst teruggingen op de traditie van het volkslied.

4. Diepenbrock - Liederen: Diepenbrock componeerde vele liederen voor zang met piano-begeleiding op teksten van Duitse en Franse dichters (vooral van Goethe en Verlaine), maar ook enkele gedichten van Perk, Van Eeden en Verwey werden door hem voor het eerst op muziek gezet. Daarnaast componeerde hij 'symfonische liederen' voor zangstem en orkest, met lange orkestrale voor-, tussen- en naspelen. De bekendste zijn de twee Hymnen an die Nacht (op teksten van Novalis) uit 1899, die vooruitlopen op Mahlers Lied van der Erde.

5. Diepenbrock - Hymnen an die Nacht: Zie 4.